Hírek » Csökkentsük a stresszt és a szorongást gyógynövényekkel

2012-01-30
Csökkentsük a stresszt és a szorongást gyógynövényekkel

Az enyhébb fokú szorongás kezelésére nem érdemes szorongásoldókat használni, mivel igen könnyen hozzájuk lehet szokni. Helyettük érdemesebb inkább gyógynövényeket, homeopáthiás szereket kipróbálni. Íme néhány javaslat, mivel lehet csökkenteni a ránk nehezedő stresszt és oldani a kialakult szorongást.

 


Édesgyökér

A mellékvese kéregállományában termelődő kortizolhoz hasonló anyagot tartalmaz, mely normalizálja a vércukorszintet és csökkenti a stresszre adott válaszreakciót. Hatással van a központi idegrendszer működésére, így nyugtató, altató hatású.

 

Készíthető belőle tea, csészénként 1-1,5 teáskanálnyi édesgyökeret forrásban lévő vízzel öntsön le, 15 percig hagyja állni, majd szűrje le. Naponta háromszor étkezések után fogyasztandó egy csészényi tea. Nem javasolt máj- ás vesebetegeknek, illetve magas vérnyomásban szenvedőknek. Terhes nők is kerüljék. A növény szteroid-tartalma miatt 6 hétnél huzamosabb ideig nem fogyasztható egyszerre.



Kava kava

Azonnali hatással rendelkező növény, melynek a gyökerét használják gyógyászati célokra. Jó izomrelaxáns, fájdalomcsillapító és nyugtató. Egyes leírások szerint úgy nyugtat, hogy közben nem tompítja a gondolkozást. Függőséget, hozzászokást ezidáig nem tapasztaltak. Mindenkinek ajánlott, de különösen azoknak, akik a változó kor során tapasztalnak fokozott szorongást és feszültséget.

 

Magyarországon jelenleg nem kapható, de külföldön kapszula vagy tabletta formájában beszerezhető. Mivel egyre többen éreznek rá a szerben rejlő lehetőségekre, ezért nem bevizsgált készítmények is megjelenthetnek a polcokon. Megvétele előtt ellenőrizze a címkét – legyen rajta, hogy standardizált, ami azt jelenti, hogy a kapszula durván 75 miligramm kavalaktont/kavapiront tartalmaz, tehát minden adag koncentrációja állandó. Naponta 60-120mg kavapiron fogyasztható 3 hónapon keresztül. Súlyosan depressziós terhes és szoptató nőknek nem javasolt alkalmazása.


Orbáncfű

Hippocrates óta használt antidepresszáns hatású szer. Egy kimutatás szerint jobban oldja a hangulatzavarokat, mint a Prozac. Valeriánával kiegészítve segíti az éjszakai alvást nyugtató hatása révén.

 

Mivel hatását 3-4 hét alatt fejti ki, ezért szorongás esetén kezdetben Kava Kavát javasolnak, majd amikor már jelentkezik az orbáncfű hatása, akkor elhagyják az előbbi szert.


Elkészítése: Két teáskanál szárított orbáncfüvet forrázzon le, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le!


Levendula

A gyógynövények orvosi lova, majdnem mindenre jó. Bátran használjatjuk, mivel:



  • Csökkenti az irritábilitást, nyugtalanságot, szorongást.
  • Nyugtat és így éjszakára alkalmazva altat is.
  • Egyensúlyba hozza a hormonháztartást.
  • Antibakteriális hatású.
  • Stimulálja az immunrendszert.

 

Teaként fogyasztható, illetve illóolaja is jótékony hatású. 5-10 csepp tiszta levendulaolajat keverjen el egy kis tejszínnel, és adja forró fürdővízéhez. Feküdjön 10 percig a kádban, majd próbáljon aludni. Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek használata nem javasolt!!!

 

Tipp: Az éjszakai alvást kifejezetten segítik a szempárnába helyezhető gyógynövények. A szempárna házilag is könnyen elkészíthető, nem igényel nagy anyagi befektetést, csak egy kis kézügyességet. Egy régi selyemsálból vagy egy pamut trikóból vágjon ki 2 db 20cmx8cm nagyságú téglalapot, varrja össze a szélei mentén, de hagyjon rajta egy 2-3 centiméteres lyukat. Fordítsa ki, és töltse meg levendula és komlóvirágzat keverékével, majd zárja be a nyilást. Alvás előtt helyezze a szemére, vagy csak tegye a feje mellé az ágyra és lélegezze be a párna illatát. Nyugtató és altató hatása mellet fantasztikus illattal is elárasztja a szobáját. A párna tartalmát 10-12 naponta érdemes cserélni, addig őrzik meg aromájukat a benne elhelyezett növényi részek.

Vissza