Hírek » DHEA Fontossága

2012-01-17
DHEA Fontossága

A dehidroepiandroszteron (DHEA) szteroidhormon, vagyis testünkben keringő kémiai hírvivő. Nagy koncentrációban található az agyban. Eletünknek főleg két szakaszában termelődik nagy mennyiségben. Az első a magzati fejlődés, majd a megszületés táján a DHEA termelése majdnem teljesen leáll. A második időszak nagyjából hétéves kor tájékán kezdődik, a húszas évek közepére éri el a tetőpontot, majd fokozatosan visszaesik. Mire az ember hatvanéves lesz, a test a fiatalkori DHEA-szintjének már csak 10-20 százalékát tartalmazza. A hormonszint visszaeséséből egyesek arra következtettek, hogy a DHEA lenne a fiatalság elillanó forrása, a hormon szerepét azonban valójában nem ismerjük. Csupán annyi bizonyos, hogy szervezetünkben számos egyéb hormon termelődik belőle.


Állítások:

A szervezetünkbe naponta bevitt DHEA-pótlás állítólag lassítja az öregedést, segítik a zsírégetést és az izomtömeg építését, erősíti az immunrendszert, alkalmas a poliszisztémás autoimmun betegségek közé tartozó szisztémás lupus erythematosus (SLE) kórkép kezelésére, megelőzheti a szívbetegségeket, a rákot, a cukorbetegséget, valamint az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulását. Emellett úgy tartják, serkenti a nemi vágyat, enyhíti a levertséget (depresz-szió), valamint javítja a közérzetet: erősebb-nek, jobb állóképességűnek és egészségesebbnek érzi tőle magát az ember. Mi több, van aki szerint lassítja a korosodással járó szellemi leépülés folyamatát, illetve javítja az emlékezőképességet. A legutóbbi javallatok szerint posztmenopauzás nők számára a hormonpótlási terápiák természetes lehetőségét biztosítja, illetve alkalmas a hüvelyi szárazság kezelésére, és erősíti a csontokat.

Az alternatív gyógyászat képviselői a DHEA-kiegészítést a krónikus fáradtsági kórképben, az immunhiányos állapotokban és fibromyalgia esetén is ajánlják. Elsőként többnyire azt ellenőrzik, mekkora a DHEA-szintje a vérben vagy a nyálban, majd kis dózisú (napi 10-50 mg) DHEA-be-vitellel emelik a hormon szintjét, amit folyamatosan ellenőriznek.


Vizsgálati eredmények:

Az utóbbi néhány évtized során olyan beszámolók láttak napvilágot, amelyek szerint a DHEA a fenti kórképek közül számosban valóban szerepet játszhat, ám e vizsgálatokat többnyire állatokon végezték. Az emberen alkalmazható biztonságos és hatásos gyógymódok kidolgozásának az állatkísérletek általában fontos lépését jelentik. Ugyanakkor az állatkísérletek terén fokozott óvatossággal kell eljárni, különösen a DHEA esetében, mely természetes körülmények között csak az emberben és egyes főemlősökben termelődik és ér el a szérumban ilyen magas szintet. Emiatt az állatkísérletek eredményei közvetlenül nem vonatkoztathatók az emberre, de segíthetnek abban, hogy milyen irányban folytatódjanak a kutatások. Csupán állatkísérletek alapján nem alakítható ki vélemény a DHEA emberre gyakorolt hatásairól.

Minthogy egyes forgalmazók sajnos a korai vizsgálatok eredményeire alapozva indították meg piaci tevékenységüket, így utólag fog kiderülni, hogy a DHEA-tól várt kedvező hatás emberekre is érvényes, vagy sem. Táplálékkiegészítőként 1994 óta széles körben hirdették és szabadon forgalmazták, ami elősegítette elterjedését, még mielőtt hatékonyságát és biztonságos voltát teljes mértékben feltárták volna.
E korai és kedvező eredményű vizsgálatok lökést adtak a DHEA emberekre kifejtett hatásai kutatásának, amelynek eredményei mostanában kezdenek nyilvánosságra kerülni. Egyes idősebbeken végzett vizsgálatok előzetes bizonyítékát szolgáltatták annak, hogy a DHEA javíthatja a közérzetet, és a levertséget meggátló (antidepresszáns) hatásokkal járhat. Egy 2001. évi Cochrane-felmérés áttekintette a szellemi működés és az emlékezőképesség javítására alkalmazott DHEA-kezeléseket. Az áttekintés négy tanulmány eredményeit nem találta meggyőzőnek, s arra a következtetésre jutott, hogy nem bizonyitott, hogy a DHEA időskorú és normális szellemi működésű alanyok esetében javítaná a szellemi képességeket.
Egyes, 2000-ben nyilvánosságra hozott kutatási eredmények azt mutatták, hogy középkorú férfiaknál alacsony DHEA-szintek mellett a szívbetegségek kockázata magasabb - a legalacsonyabb DHEA-szin-tet mutatókban 59 százalékkal emelkedett e kockázati tényező. Arra azonban nem mutatott rá a vizsgálat, vajon a DHEA szedése felviszi-e a hormonszintet, illetve hogy ez csökkenti-e férfiakban a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A DHEA-bevitelt a krónikus gyulladásos autoimmun betegség, a szisztémás lupus erythematosus (SLE) kezelésére is ajánlják. E kórkép különböző szöveteket érinthet (bőrt, ízületeket, vesét, idegrendszert, nyálkahártyákat), s a betegségre jellemző, hogy a lefolyása során a tünetek hol súlyosbodnak, hol maguktól enyhülnek. Az SLE-kutatások azt mutatták, hogy e kórkép a DHEA-szintek csökkenésével jár együtt. Emiatt kisszámú klinikai vizsgálatban a hormont a kórkép kezelésére próbálták alkalmazni. Az eredmények - bár egyelőre csak előzetes adatok alapján - általában pozitívak voltak, a gyulladások kevésbé súlyos formában és ritkábban fordultak elő, illetve a DHEA segítségével a betegek csökkenthették egyéb gyógyszereik dózisát. E vizsgálatok egyike sem tartott tovább egy évnél, ami az SLE periodikusan zajló jellegét ismerve fontos adalék: meglehet, hogy a klinikai javulás nem is a DHEA miatt történt, hanem egyszerűen azért, mert a vizsgálat időtartama nem terjedt ki a betegség normál lefolyási ciklusának elég hosszú időtartamára.
A DHEA-hormont használó egyes sportolók azt állítják, a hormon növeli a tesztoszteronszintet, s így hatékonyabb izomfejlesztést és erőteljesebb edzést tesz lehetővé. Ezt a kérdést nagyon kevés vizsgálat ellenőrizte, sőt egy fiatal, egészséges férfiakat vizsgáló kísérletben azt találták, hogy a DHEA sem a tesztoszteronszintet nem emelte, sem az izomépítésben nem biztosított előnyt a férfiaknak a placebocsoporthoz képest.

Összességében tehát a DHEA nyújt bizonyos terápiás hasznot, ám túl sok betegségcsoport gyógyítására ajánlották már. A DHEA-terápiát vizsgáló kutatásokat áttekintve szembetűnő, hogy a hormont számos panasz enyhítésére vizsgálták, de betegségenként gyakorta csupán egykét felmérésben. Amíg világosabb képet nem nyerünk arról, mire nézve kedvező a DHEA és mire nem, a legtöbb javallatban csupán kísérleti ajánlások adhatók.


Óvatosságra intő adatok:

A DHEA alkalmazásával kapcsolatban az egyik legfontosabb megfontolás az, hogy a vegyület természetes szteroid. A szteroidok az életfolyamatok széles körében hatásos hormonok. A DHEA napi 50 mg mennyiséget meg nem haladó dózisban alkalmazva a mellékhatások ritkák és általában enyhék. Napi 200 mg dózisban viszont gyakorta lépnek fel súlyos mellékhatások.
A DHEA megemelkedett vérbeli szintjét többféle rákos megbetegedéssel hozták összefüggésbe, nőkben elsősorban mellrákkal, férfiakban pedig a prosztatarákkal. A DHEA a szervezetben tesztoszteronná, ösztrogénné és egyéb nemi hormonokká alakulhat. Az ezen hormonok által befolyásolt nagyszámú életfolyamatban a nagy DHEA-dózisok negatív hatást váltanak ki, s ez aggodalomra ad okot. Emellett e nemi hormonok szintjeit is kapcsolatba hozzák a rák egyes fajtáival és a szívbetegségekkel. Mindezen aggályok különösen a DHEA hosszú távú alkalmazásaival kapcsolatban merülnek fel.

Emellett a DHEA alkalmazását az aknéval, az arc szőrösödésével, hajhullással, a hang elmélyülésével, testsúlygyarapodással, a HDL koleszterin (a jó" koleszterin) szintjének csökkenésével, rendellenes májfunkció vizsgálati eredményekkel, inzulinrezisztenciával (a szövetek inzulinra való érzéketlensége, ami cukorbetegséghez vezet), valamint enyhe álmatlansági kórképekkel kapcsolatban is megemlítik. Ritkán mániás jellegű lelki rendellenességet is megemlítenek napi 50-300 mg dózi-sú DHEA-hormont szedő alanyok esetében, bár a mániás tünetek a hormonszedés kezdetét követően csupán 2-6 hónap után lépnek fel. A DHEA nem tekinthető biztonságosnak gyermekek, illetve várandós nők vagy szoptató anyák számára.

A DHEA forgalmazásával kapcsolatos jogi nehézség az Egyesült Államokban az, hogy az 1994. évi, a táplálékkiegészítőkről szóló egészségügyi és oktatási törvényben megfogalmazottak alapján a hormont bárki beszerezheti, mivel 1994 óta e termékek szabályozásáért már nem az FDA vagy más szövetségi ügynökség a felelős. Ennek nyomán a DHEA-termékek 1998. évi felülvizsgálata azt az eredményt hozta, hogy a termékeknek kevesebb mint fele tartalmazta a címkéjükön jelzett mennyiséget, s némelyikben egyáltalán nem volt DHEA. Más termékek hatóanyagai DHEA-hormonná alakítható növényi szteroidok voltak, arról azonban nem tett említést a címkén szereplő leírás, hogy az adott átalakítási folyamat az emberi szervezetben nem következik be.

A ConsumerLab.com független minőségvizsgáló cég 17 DHEA-tartalmú táplálékkiegészítőt vizsgált, melyek közül 14 készítmény hatóanyaga kizárólag DHEA volt, s három termék további gyógynövény-, vitamin- vagy ásványi összetevőket is tartalmazott. A vizsgálat szerint a 17 termékből háromban (18%) jelentősen kevesebb DHEA volt megtalálható, mint amit címkefeliratuk jelzett. Az egyik termékben, mely a jelzés szerint „gyógyászati minőségű" volt, a jelzett hatóanyag-tartalomnak csupán 19 százalékát találták. Egy másik termék a címke szerinti DHEA-tartalomnak 79 százalékát tartalmazta, pedig azt írták, hogy „megfelel az Egyesült Államok Gyógyszerkönyve (USP) előírásainak".


Javaslat:

A jelenlegi állás szerint a kutatási eredmények nem nyújtanak meggyőző erejű alátámasztást a DHEA-táplálékkiegészítők legtöbb piaci forgalmazás szerinti javallatához. S bár az egészségügyi szolgáltatók számára hasznos lehet e hormont használni, míg annak szintjét követik a vérben vagy a nyálban, arra továbbra sincsen átütő erejű bizonyíték, hogy az efféle beavatkozás hatékony lenne - ugyanakkor a DHEA alkalmazásának számottevő kockázata van, hiszen a vegyület a szteroidhormonok közé tartozik, s mint ilyen, befolyásolhat számos biokémiai folyamatot az emberi szervezetben, és elősegítheti a rákos megbetegedések kialakulását. Emiatt egyes kutatók figyelmeztetnek arra, hogy a DHEA szoros ellenőrzésű klinikai vizsgálatokon kívüli alkalmazásai indokolatlanok. Akik az örök ifjúság után vágynak, inkább más forrásoknál keressék azt.


Adagolás:

A legtöbb tanulmány napi 50 mg hormont használt a DHEA-kezelésekhez. Egyedi állapotokhoz magasabb dózisokat alkalmaztak.


Terápiás besorolás:

Hagyományos orvosi kezelésként


  • Az igazolt DHEA-hiány kezelésére
  • Mellékvese-elégtelenség kezelésére

    Kiegészítő kezelésként


  • Szisztémás lupus erythematosus(SLE) kezelésére
  • Egyes klimaktikus tünetekkezelésére
  • A bőr öregedésének kezelésére
  • A csontsűrűség növelésére csontritkulásban (osteoporosis)
    vagy csökkent csontállományban (osteopenia)
  • Merevedési zavar egyes formáinak kezelésére
  • A kedélyállapot, közérzetjavítására
  • A krónikus fáradtság szindróma kezelésére
  • Szexuális zavarok kezelésére

    Tudományosan nem bizonyított kezelésként


  • Szellemi működés javítására
  • Sportteljesítmények javítására
  • Alzheimer-kór kezelésére
  • Vissza