Hírek » Follistatin

2012-12-28
Follistatin

Makákó majmok kaptak combizmaikba olyan géninjekciókat, melyek a follistatin elnevezésű protein termelődését segítik. Ez a protein  a felelős az izmok növeléséért. A kísérleti állatok elhúzódó és tartós izomerő és tömeg növekedést mutattak minden mellékhatás nélkül. A kísérlet eredménye segíthet minden izomdisztrófiás betegen, valamint az egyéb okokból izomsérülteken ill. időskori izomerő csökkenésen is.
Az amerikai izomdisztrófia szervezet (MDA) már felkérte Mendell professzort, hogy nyújtson be támogatási kérelmet az I-s fázisú klinikai kísérletek mielőbbi elindításához.
A follistatin egy természetes fehérje, mely a myostatinnal együtt felelős az izomerő és izomtömeg megtartásáért. A follistatin növeli, a myostatin csökkenti az izomerőt és izomtömeget. Mivel a follistatin természetes eredetű, az immunrendszer harc nélkül elfogadja azt. A myostatin termelésének gátlása már régóta a degeneratív izombetegségekkel kapcsolatos kutatások témája. A follistatint termelő gén felhasználása a myostatin gátlására egy olyan lehetőség, mely mind a kilenc fajta izomdisztrófián segíthet, és esetleg reményt nyújthat a gyulladásos és más neurológiai eredetű izombetegségekeben, valamint a kor és a sérülés okozta izomvesztésben szenvedőknek is.
Bár a kísérleti állatoknak nem volt izombetegségük, a follistatin valószinűleg segíthet azoknak, akiknek van, mivel egerekben, melyeknek DMD-hez hasonló izomdisztrófiájuk volt, segített az izomerő növelésében.

Vissza