Hírek » Gyakori tévhitek

2013-10-29
Gyakori tévhitek

1. Ha súlyzózni kezdek, túl izmos leszek.

Sok nő tart attól, hogy férfias lesz a kinézetük, ha súlyzózni kezdenek. Ez azonban nem így működik. A nők szervezetében egész egyszerűen nincs annyi tesztoszteron, hogy kiugróan nagy mennyiségű izmot építsenek. Hiába súlyzóznak, nem lesz olyan az alkatuk mint a férfiaknak. A testépítő magazinokban látható elférfiasodott női testépítőket nem szabad alapul venni, mivel ők kívülről bevitt hormonok segítségével építették fel izomzatukat.

2. Nem szeretnék izmokat, csak tónusosabb szeretnék lenni.

Hát, pedig a kettő együtt jár. Izmok nélkül ugyanis nincs mit tónusba hozni. Amikor azt látod, hogy feszesebb, tónusosabb a tested, az egyben azt is jelenti, hogy izmosodtál. De ez nem jelenti azt, hogy testépítő kinézeted lesz (ld. az első pontot). 

3. Ha sovány és szálkás szeretnék lenni, kis súllyal és magas ismétlésszámmal kell edzenem

Persze, amennyiben minimális eredményeket szeretnél. Egykilós súlyzókkal edzeni, 30-as ismétlésszámmal, nem fogja stimulálni az izmaidat. Ha valóban szeretnél tónusosabb és fittebb kinézetre szert tenni, és mindezt a lehető leghamarabb, akkor nehéz súlyokkal kell edzened. Olyan súlyokat válassz, melyekkel csak 8-12 ismétlésre vagy képes. Ismét ne aggódj, nem fogsz elférfiasodni - ismét ld. az első pontot!

4. Szeretnék szép hasizmokat, ezért rengeteget hasazom

Elárulok valamit: már most is kockás a hasad. Mindenkié az, csak a legtöbb embernél rejtve marad a zsír alatt. Mivel helyi zsírégetés nem létezik, muszáj lesz leadnod a testzsírodat, hogy látsszanak a hasizmaid. Ezt a negatív kalóriamérleg bevezetésével érheted el, azaz - nagyon leegyszerűsítve -, kevesebb kalóriát kell fogyasztanod, mint a mennyit a szervezeted elhasznál, ezzel párhuzamosan kardióedzéseket kell végezned, hogy megnöveld a szervezet energiafelhasználását. Ha ezt megteszed, heti 2-3 hasedzés több, mint elég. Ha nem, akkor pedig hasazhatsz napestig, nem látod az eredményét...

5. Mióta edzem, híztam három kilót. Biztos izmosodtam

Talán igen, talán nem. 3 kiló tiszta izmot nagyon nehéz felszedni. Azonban legyünk őszinték: nem az a helyzet, hogy a több edzés mellett többet is eszel? Esetleg az edzésre való hivatkozással az egyéb fizikai aktivitásod lecsökkent (lépcső helyett lift, délutáni séta helyett tévénézés, stb.)? Ne feledd, 200 kalóriát 5 perc alatt el tudsz fogyasztani - ennyi kb. gy kis szelet pizza - de 200 kalóriát minimum 2 mérföld kocogással tudsz elégetni! Szerencsésebb az az eset, mikor kezdőként valóban felszalad pár kiló, ahogy az izomsejtek hirtelen hidratáltabbak lesznek, és a szervezet gyorsan próbál alkalmazkodni a számára teljesen új körülményekhez.

Vissza