Hírek » Tesztoszteron serkentése

2012-01-05
Tesztoszteron serkentése

Borban az igazság? Tények és talányok a rezveratrolról
Írta: Tihanyi András dietetikus

 
  

"Borban az igazság!" -- tudja jól a magyar ember, leszámítva az olyan, alkohol fogyasztás iránt közömbös egyedeket, mint amilyen én is vagyok. Az alkohol fogyasztás nem nevezhető egyértelműen ártalmasnak: enyhe alkoholos italaink évezredek óta kedveltek, így például bizonyos tejtermékek, pl. erjesztett kancatej (kumisz) is, és alkoholos ital a bor is, melynek mértékletes fogyasztása a vizsgálatok szerint relatíve magas alkohol tartalma ellenére is pozitívan hat szervezetünkre bizonyos esetekben. A vörösbor kedvező egészségügyi hatásairól szóló kutatásokkal lassan könyveket lehet megtölteni, sok tudós ennek tulajdonítja például a "francia paradoxont" is.

Francia paradoxonnak azt a jelenséget nevezték el, hogy kutatások szerint egyes területeken élő franciák körében kisebb a szív-érrendszeri problémák aránya, mint például az USA-ban, vagy más fejlett országokban, hasonló összetételű és mennyiségű zsírfogyasztás és dohányzás mellett is. Ez látszólag ellentmond az alkohol fogyasztás káros hatásairól szóló ismereteinknek, ám a feltételezett okok között nem az alkohol van az első helyen, bár szerepet játszhat abban. A háttérben egy titokzatos vegyület, a rezveratrol áll, és a szőlő magjában-héjában megtalálható számtalan anyag, melyek együttesen segíthetnek megóvni egészségünket különböző károsító hatásoktól. A transz-rezveratrol (3,5,4' trihidroxi stilbén) a növényekben előforduló nem flavonoid típusú polifenol.

 

A rezveratrol antioxidánsként támogatja a sejtek károsodásáért, korai öregedésért részben felelős szabadgyökök elleni védelmet, bár más szakértők szerint főleg a borokban vele együtt előforduló vegyületek mondhatóak hatékony antioxidánsnak. Azonban a rezveratrol feltételezett előnyei nem ebben rejlenek, más tulajdonságai érdekesebbek lehetnek számunkra. Úgy tűnik például, hogy képes elindítani bizonyos rákos sejtek önpusztítását is, de növelheti az élettartalmat és gátolhatja a gyulladásos folyamatokat is.

Antioxidánsokkal Dunát lehet rekeszteni, ezernyi vegyület, számos vegyületcsoport rendelkezik antioxidáns hatással, beleértve olyan vitaminokat, mint a C- vagy az E-vitamin. A kiegészítőkkel elért fokozott antioxidáns védelem sportolók számára nem is feltétlenül előnyös, a kutatók megosztottak ebben a tekintetben, noha kétségtelennek tűnik, hogy a megfelelő -- nem túlzott -- antioxidáns védelem a környezeti szennyező anyagok, vagy akár a napfény és a szolárium káros hatásainak kivédésében létfontosságú. A fenti előnyök azonban még nem tennék különösebben ígéretessé sportolók, testépítők számára a rezveratrolt. Ami miatt tényleg érdekes lehet, az az a tény, hogy a rezveratrol állatkísérletekben fokozta az állóképességet és segített kivédeni az egészségtelen étrend káros hatásait is.

 

Testtömeg, elhízás, cukorbetegség, fizikai teljesítőképesség és a rezveratrol
Egereken végzett vizsgálatok szerint a magas energiatartalmú tápon élő állatok rezveratrol szedése esetén ugyan szintén elhíztak, ám ez nem járt májmegnagyobbodással (hepatomegália), vagy cukorbetegség kialakulásával, szemben a csak magas energiatartalmú tápot kapó csoporttal. A bevitt rezveratrol mennyiség emberre szabott arányos elfogyasztása nem megvalósítható és kétes biztonságosságú, ám annyi leszűrhető, hogy a kisebb dózisú rezveratrol fogyasztás elvben segíthet például a testépítők esetenkénti erőltetett tömegnövelésének ártalmait kivédeni. (1.)

Testtömeg változás egerekben magas energiatartalmú étrend és rezveratrol kiegészítés hatására (1.)

Mint az ábrán látható, a kiegészítést kapó egerek testtömege sem nőtt olyan mértékben a falás hatására, mint a kiegészítést nem kapó csoport tagjaié, így a testtömeg szabályozása is egy a lehetséges alkalmazások közül, állatok esetében legalább is utalnak erre adatok. (2.) Természetesen nem feledkezhetünk meg arról a tényről, hogy az egereken elvégzett vizsgálatok nem ültethetőek át egy az egyben emberekre, még ha oly bíztatóak is az eredmények!

De nem érnek véget ezzel a lehetséges előnyök: a mitokondriumok sejtjeink erőművei, ellátnak bennünket energiával, az ezekre gyakorolt hatás pedig sport-teljesítményünket is befolyásolhatja. A rezveratrol kezelés egerekben fokozta a mitokondriumok számát (1.), és növelte az aerob kapacitást, az állóképességet (futás időtartalmát) is, amely hatásból, ha emberben is kiváltódik, sok sportoló profitálhat(na). Ahogy a cikk fogalmaz: "A rezveratrollal kezelt egerek érdemben növelték az aerob kapacitásukat, amelyet bizonyított a megnövekedett futási idő és az izomrostok nagyobb oxigén fogyasztása." (3.) Számos cikkben nyilatkoztak ennek alapján szakértők a rezveratrol állóképességet növelő, megduplázó hatásáról. Alább látható egy videó rezveratrollal felpörgetett egérről:


A jobb oldali egér van felturbózva, amelynek kevesebb gondot jelent a tempó tartása,
míg a bal oldali versenyző, amelyik nem kapott rezveratrolt, állandóan visszaesik
és csak a farkát ért kis áramütés után (nem látszik a videón) veszi fel a tempót
újra és újra.


Élettartam növelés
Az élettartam növelése sokak számára központi kérdés, ők egészségesen és hosszú ideig szeretnének élni. A magam részéről beérném egészséges, jó életminőségű és közepesen hosszú élettel is, de azok, akik ennél többet tűztek ki célul, sokféle módszerrel megpróbálkoznak élettartalmuk növelése érdekében. Az egészséges életmód-gurukon jót szoktam mulatni: a reforméletmóddal, vegetáriánus étrenddel, makrobiotikával és jógával, vagy egyéb módszerekkel próbálkozó, általában jóindulatú fazonok gyakran nem húzzák sokáig, lásd Schirilla György, dr. Oláh Andor, George Ohsawa (ő a makrobiotika retardált kiötlője).

 
  

Tudomásom szerint Ferencsik István természetgyógyász is korán meghalt, ami az emberiségre nézve nagy szerencse, sajnos veszélyes és ostoba tanításait más viszi tovább. A lényeg, hogy a fenti, általában 60-80 évet felmutatni tudó példák is mutatják, garantálni senki sem tudja számunkra a plusz éveket. Az éhezéses élettartam növelés, mint módszer már tudományosabb alapokon áll (ennek leghíresebb hirdetője, Roy Walford is viszonylag korán meghalt, ő azonban komoly és önmagán hosszan kísérletező tudósként feltétlenül tiszteletet érdemel), ugyanakkor testépítőknek, egyáltalán az életet élvezni is kívánó embereknek ez is egy tökéletlen módszer.

Alacsony energia bevitel mellett a vágy sincs csúcsra járatva, nem is ehetünk jókat, egyszóval a több évtizedes mérsékelt éhezés többségünk számára nem tűnik járhatónak, ráadásul vitatható hatásossága, így ma még felesleges évtizedeket pazarolni erre életünkből. A rezveratrol viszont a kalóriamegvonás pozitív hatásait látszik utánozni. Az, hogy jó étvágy, normál, vagy annál nagyobb energia bevitel mellett is egészségesek maradhatnánk a jelenleg várható, vagy annál hosszabb élettartam mellett, már bíztató ígéret, hiszen esztétikai okokon kívül semmi gond nincs 50-60 évesen pár kiló zsírral a testünkön, ha nem jelentkeznek káros egészségügyi következményei.

A korábban részletezett, állatkísérletekben kimutatott hatások (melyek a szirtuin-proteineken, SIR2 enzim aktiválásán keresztül valósulhatnak meg) ebben a tekintetben is bíztatóak. A már említett francia paradoxon is az élettartam növelését valószínűsíti, ennek oka az lehet, hogy a rezveratrol a vörösbor komplex egyik alkotórészeként a nitrogén-monoxid (NO) termelődést fokozza (ezt a szakértők egy része a bor más összetevőinek tulajdonítja) és egy ér-összehúzó hormon, az endotelin-1 termelődését gátolja. (4.) A francia paradoxon magyarázatát természetesen részben más, életmódbeli tényezők is adhatják, így például az eltérő ételadagok az egyes országokban.

 

Ösztrogén gátlás és tesztoszteron termelés
A rezveratrol egy fitoösztrogén, tehát egy növényi eredetű, kívülről bevihető és az ösztrogén hormonhoz hasonló hatásokat kiváltani képes vegyület. A szervezet ösztrogén szintje férfiak számára nem mellékes kérdés. Ha túl kevés van, az sem hasznos, az ösztrogén vegyületek emelkedett vér koncentrációja pedig kifejezetten kellemetlen, mivel elvben fokozhatja a test zsírtartalmát (ez ennél komplexebb kérdés), nagyon magas értékeknél nőies mell is kialakulhat. A tesztoszteron lebontásának a DHT és az ösztrogén képződés a két fő iránya, ami aromatizációval képződik. Ez testünk zsírtartalmának növekedésével fokozódik és ami még kellemetlen lehet, hogy számos környezeti szennyező anyag ösztrogén receptor aktiváló hatással rendelkezik. Az ösztrogén szint optimalizációja egy lényeges cél lehet a testépítőknek és általában véve a férfiaknak, a rezveratrol elvileg erre is képes az aromatizáció gátlásán keresztül és a hormon receptorhoz való kötődéssel. Ez azonban még további kutatásokat igényel.

Egyes vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy a rezveratrol kedvezően befolyásolja a férfi nemi hormon szintjét és ivarszerveik működését is: kutatók kifejlett hím patkányoknak adtak 20 mg/kg/nap transz-rezveratrolt, vagy placebót és a kiegészítés jelentősen növelte a patkányok spermaszámát (24.8 +/- 3.30 x 10(7) szemben a 14.1 +/- 0.80 x 10(7) értékekkel).

Ahogy a táblázat mutatja, a tesztoszteron szint is jelentős emelkedést mutatott. (5.) Ezt erősítik meg gonadális sejtkultúrákon végzett hazai mérések is, melyek szerint:

"A fitoösztrogén és antioxidáns hatású resveratrol (RES) egér Leydig sejt (herében található sejt) tenyészetben a tesztoszteron (T) termelést 12,5-50 uM koncentráció-tartományban szignifikánsan megemelte, míg a T szint visszaesését csak a már citotoxikus (sejtre ártalmas) 200 uM-nál észlelték. Ezzel szemben a hCG stimulusra adott T válasz már 25 uM, a cAMP stimulált T termelés pedig 12,5 uM RES koncentrációnál (jóval a citotoxikus koncentráció alatt) is jelentősen visszaesett." (6.)

Konkrét, gyakorlatban hasznosítható eredmények születésére még várnunk kell, azonban számos adat utal arra, hogy férfiak számára bizonyos esetekben előnyös lehet a rezveratrol fokozott bevitele.

 

Kérdések és ellentmondások
A vörösbor fogyasztás és az ésszerű rezveratrol kiegészítés egészséges embereknek -- lévén évezredek óta fogyasztott anyagról van szó -- nagyon biztonságosnak tekinthető, de a túlzásokat itt is, akárcsak a zöld teánál, kerülni kell. A rezveratrol kutatása nem tekint hosszú múltra vissza, így nem lehet határozott kijelentéseket tenni kizárólagos kedvező hatásáról. Így például tudósok a rezveratrol sebgyógyulást gátló képességéről is beszámolnak, ami nem volna igazán előnyös sérülések esetén. Vannak olyan szakemberek is, akik a bor pozitívumait elsősorban az alkoholnak tudják be, ez egy érdekes, de számomra nem túl meggyőző olyan hipotézis, ami kétségbe vonja a rezveratrol előnyeit.

 
  

Nők esetében pedig fitoösztrogén vegyületről lévén szó, elvben nem kizárható kötődése kóros irányba alakult sejtekhez, például gyógyszeres kezelésekkel egy időben, míg elvben védő hatása is lehet más esetben. Nos, ez szintén óvatosságra int a felesleges és nagydózisú alkalmazással szemben. (7.)

A rezveratrol sok kutatásban gátolta a rákos sejtek (prosztata, mellrák) növekedését, ám ösztrogén érzékeny daganatokra való fokozott családi hajlam, vagy már kialakult betegség, korábbi betegség esetén érdemes óvatosnak lenni és kikérni orvosunk tanácsát, hogy konkrét problémánk esetében várhatunk-e kedvező hatásokat -- önkezeléssel ne próbálkozzunk, mert árthatunk is!

Ilyen esetben egyébként a vörösbor fogyasztás -- ha engedélyezett -- kedvezőbb lehet az étrendkiegészítésnél. Véralvadásgátló és egyéb gyógyszerek szedése, betegségek fennállása esetén szintén konzultáljunk orvosunkkal a rezveratrol bevitel növelése előtt! További kérdéseket vet fel, hogy mekkora hányada marad aktív szervezetünkben a rezveratrolnak, mivel sok kutatás szerint jelentős része inaktiválódik (a komplex kivonatok előnye feltételezhető ezen a téren), ugyanakkor ez az inaktiválódás is megkérdőjelezhető, hiszen a metabolitok hatásait nem sokat vizsgálták. (8.)

Látható, hogy van még néhány nyitott kérdés, ezekben én sem foglalhatok határozottan állást.

 

 
 Resvera Power: szőlő antioxidáns
komplex
  

Rezveratrol források
A rezveratrolhoz vörös héjú szőlőből, ennek levéből, illetve vörösborból juthatunk elsősorban hozzá, az adatok eltérőek (ez érthető, mivel a különböző eredetű és elkészítésű borok összetétele más és más). 1 liter vörösborban 0.05-12 mg rezveratrol található. Az alkohol fogyasztás -- mint ahogy arról már többször említést tettünk -- kedvezőtlenül hat az izomfejlődésre a tesztoszteron szint csökkentésén és az izomfehérje szintézis gátlásán keresztül (9.), bizonyos bevitel felett pedig májunkat, idegrendszerünket is kedvezőtlenül befolyásolja. Hogy mi nevezhető károsnak? Ezt sem árt felvázolni: ideális, azaz még egészségesnek nevezhető felnőttek esetében napi 1-2 dl vörösbor elfogyasztása (férfiaknál külföldi ajánlások szerint 1-3 dl, nőknél 1-2 dl/nap).

Alkoholban kifejezve a viszonylag ártalmatlan dózis férfiakban legfeljebb napi 30 g, nőkben pedig érzékenységük miatt ennek csak fele, 15 gramm. (10.) A Petrányi-féle Belgyógyászat (11.) szerint férfiakban a 10-15 évig tartó napi 60-80 g, nőkben a napi 30-40 g-nál több alkohol okozhat májcirrózist, ami az alkoholizmus következménye, tehát ilyen mérvű rendszeres alkohol fogyasztás hosszú távon az alkoholizmussal azonos hatású.

A rezveratrol bevitele friss szőlőlével, kevés borral és étrendkiegészítőkkel oldható meg biztonságosan. Az együtt előforduló vegyületek hozzájárulhatnak a kiváltott hatáshoz, ezért az izolált vegyületnél a szőlőkivonat-komplexek értékesebbek, így ha kiegészítőként szednénk a rezveratrolt, akkor érdemes erre is odafigyelnünk.

A rezveratrol egy igen ígéretes vegyület, melynek bevitele számos valószínűsíthető egészségügyi előnnyel jár, pontos adagolását, használatának javallatait viszont csak a jövőben derítik fel, így erről ma még viszonylag keveset mondhatunk.

Vissza