Hírek » Top 10 vitamin az izomfejlődés érdekében

2012-02-21
Top 10 vitamin az izomfejlődés érdekében

forrás: shop.builder


Sajnos amikor kiegészítőkről van szó, sokan, főleg a kezdők pénzkidobásnak tartják, hogy vitaminra költsenek, pedig érdemes tudni, hogy a szervezet sejtjei számos biokémiai folyamathoz használnak vitaminokat, amelyek az anyagcseréhez, növekedéshez szükségesek.

Vitaminok nélkül egyszerűen nem lehet optimális a fejlődés. Az izomtömeg növekedés elengedhetetlen feltételét képezik, de szerepet játszanak a csontsűrűségben, és gyakorlatilag a test általános működésének feltételeit jelentik.

Vitaminok

Lerágott csont, hogy vannak zsírban és vízben oldódó vitaminok. Zsírban oldódók az A, D, E, K vitaminok, amelyeket a test zsírszövetei tárolnak és nem szükséges naponta újra bevinni.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C-vitamin, valamint a B vitaminok. A B1, vagyis tiamin, a B2, vagyis riboflavin, a B3 vagyis niacin, a B6 vagyis piridoxin, a folsav, a B12, vagyis kobalamin, a biotin és a pantoténsav. A szervezet ezeket nem tárolja, így naponta szükséges az utánpótlás.

Vitamin toplista

10. B12 vitamin (kobalamin)

Felsorolhatatlan az a sok szervi funkció, amihez szükség van B12-re, de ami a testépítőknek a legfontosabb, az a szénhidrát anyagcsere és az idegrendszer szöveteinek fenntartása. Az ideg-izom kapcsolatban is kritikus szerepe van a B12 vitaminnak mind az izomösszehúzódás, mind a koordináció szempontjából.

9. Biotin

Bár a sporttáplálkozás tekintetében eddig nem sok kutatást végeztek a biotinról, mégis befért a top 10-be, mert nagyon fontos szerepe van az aminosav anyagcserében és az energiaellátás biztosításában. Sajnos a nyers tojásban található avidin teljesen meggátolja a hasznosulását, ami miatt fontos nagy dózisban bevinni.

8. B2 vitamin, vagyis riboflavin

3 módon játszik szerepet az energiatermelésben: 1: glükóz anyagcserében 2: a zsírsavak oxidációjában 3: a hidrogén ionok Krebsz cikluson történő átjuttatásában. Nagy szerepe van a fehérje anyagcserében is, így a száraz izomtömeg növekedés szempontjából is esszenciális.

7. A-vitamin

A legtöbben annyit tudunk róla, hogy segíti a látást, ám a sportolóknak érdemes kicsit mélyebbre ásni az A-vitamin hatásait illetően. Először is fontos a fehérje szintézis tekintetében, ami az izomnövekedés legfőbb folyamata. Továbbá az A-vitamin a glikogén előállításban is szerepet játszik, amely a szervezet nagy intenzitású terheléshez szükséges energia raktározási formája.

Az A vitaminnal két probléma van, ami érinti a sportolókat. Az egyik, hogy a beviteli mennyiségi szükségletet nagyon alacsonyan állapították meg, másrészt az alacsony zsírtartalmú étrend és a kemény fizikai munka (mint az edzés) veszélyezteti a szervezet A-vitamin szintjét. Tehát sportolóknak fokozottan kell figyelni az A-vitamin bevitelre.

6. E-vitamin

Egy erős antioxidáns, vagyis védi a sejtmembránokat. Ez fontos, mert számos anyagcsere folyamat zajlik a szervezetben, amelyek akkor folynak megfelelő módon, ha a sejt egészséges.

Az antioxidánsok bizonyára nem ismeretlenek számodra és a kutatások is csak megerősítik a pozitív hatásaikat. Legfontosabb szerepük, hogy csökkentik a szervezetben keletkező káros szabad gyökök mennyiségét, amelyek a sejtszintű légzés természetes melléktermékei, ám hatásuk káros a szervezetre nézve, mert romboló hatásúak és sejtbeli változások létrehozására is képesek (mint amilyen a rákos sejtburjánzás)

5. Niacin (B3 vitamin)

Csaknem 60féle anyagcsere folyamatban van szerepe a B3 vitaminnak, amelyek az energiatermeléssel vannak összefüggésben, így testépítőknek különösen fontos a megfelelő B3 vitamin bevitel. A kutatások azt találták, hogy atlétáknak ráadásul jóval nagyobb mennyiség szükséges, mint a nem sportolóknak. A jó hír viszont az, hogy ha az étrend nem tartlamazza kellő mennyiségben, akkor a szervezet elő tudja állítani triptofánból – feltéve, ha abból van elég.

A niacin kedvelt a versenyzők körében nikotinsav formájában, mert nagyon jól eresít a versenyre. 50-100 mg-os mennyiségben a test zsírmobilizálását és zsírégetését segíti elő.

4. D-vitamin

Esszenicális a kalcium és a foszfor felszívódása érdekében. A kalcium szükséges az izomösszehúzódáshoz. Ha nem elég a kalcium mennyisége az izmok számára, akkor az edzésmunka sem tud megfelelő lenni, gyakoriak a görcsök. A megfelelő csontsűrűséghez is elengedhetetlen a kalcium, amely a megnövekedett izomtömeg támogatásához szükséges.

Ne feledkezzünk meg a foszforról sem, ami a gyors, erőteljes izomösszehúzódásokhoz szükséges, ami gyakorlatilag a súlyzós edzések alapja. Foszfor szükséges az ATP szintézishez is, amelyet az izomzat közvetlenül energiaforrásként használ az összehúzódáshoz.

3. Tiamin (B1 vitamin)

A fehérje anyagcsere egyik feltétele, így az izomnövekedéshez is hozzájárul. Segít a hemoglobin létrehozásában, amely a vörös vértestek összetevője, amelyhez az oxigén tapad, így ez szállítja az oxigént az izomsejthez. A teljesítmény szempontjából fontos a megfelelő oxigénellátás és ahogy az edzés intenzitása és időtartama nő, úgy nő az oxigénellátás jelentősége is.

A kutatások alátámasztották, hogy a tiamin azon vitaminok egyike, amelyek táplálék-kiegészítőként alkalmazása során fokozzák a teljesítményt és különösen fontosak a sportolók számára. A B-vitamin igényt továbbá összefüggésbe hozták a kalóriafelhasználással is. Minél gyakoribb, intenzívebb és hosszabb időtartamú egy edzés, annál több tiamin szükséges.

2. Piridoxin (B6 vitamin)

Mind a fehérjeszintézis, a növekedés és a szénhidrát felhasználás akkor lehetséges csak, ha megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll a B6 vitamin. A tiaminhoz hasonlóan a piridoxin is az edzés intenzitásával párhuzamosan megnövekedett mennyiségben szükséges. A piridoxin nem véletlen lett a második helyezett a listán: az egyetlen vitamin, amely közvetlen összefüggésben van a fehérje bevitellel. Minél nagyobb a fehérje bevitel, annál nagyobb a piridoxin szükséglet.

1. C-vitamin (aszkorbinsav)

Meglepődtél? A legtöbb sportoló nincs tisztában a C-vitamin szerepével. Mint a legátfogóbban vizsgált vitamin a sportolók életében, az aszkorbin sav már bizonyította, mennyire értékes kiegészítője a sportolók étrendjének.

Először is antioxidáns, amely védi a sejteket a káros szabad gyökök támadásaitól, így támogatva a regenerálódást és növekedést.

Másodszor az aszkorbinsavnak fontos szerepe van az aminósav anyagcserében, különösen a kollagén létrehozásában. A kollagén a kötőszövetek legfontosabb összetevője, amely a csontokat és izmokat összeköti. A súlyzós edzésekkor óriási teher éri a kötőszöveteket, így ha ezek nincsenek megfelelően ellátva tápanyaggal, bizony könnyen vezethetnek sérülésekhez.

Harmadszorra a C vitamin segíti a vas felszívódását, ami szükséges ahhoz, hogy az oxigén a hemoglibinhoz tapadjon. A megfelelő oxigénellátás nélkül az izomzat csökkentett üzemmódban tud csak dolgozni.

forrás: shop.builder

Negyedszer az aszkorbinsav a szteroid hormonok kibocsátásában is szerepet játszik, amelyek közé az anaboikus tesztoszteron is beletartozik.

Végül a C-vitamin a legkönnyebben oldódó vitamin vízben. Vagyis rendkívül gyorsan kiürül, tekintve, hogy az izomsejtek főleg vízből állnak, így minél nagyobb az izomtömeg valakin, annál több C-vitaminra van szüksége.

 

A testépítők hajlamosak ezen kulcsfontosságú vitaminok figyelmen kívül hagyására és inkább költenek nitrogén oxid fokozóra, vagy kreatinra, és ez nagy hiba. A táplálék-kiegészítés alapját képezik ugyanis a vitaminok és az aminósav tartalmú táplálék-kiegészítők, amelyek nélkül gyakorlatilag nincs értelme további kiegészítőkhöz fordulni .

Vissza